Tips

Wat is snus?

Ooit gehoord van snus? Wat is snus dan? Snus is een soort tabak. Het wordt gebruikt om de voordelen van nicotine eruit te halen.  Snus is tabak, alleen dan in een poedervorm dat vochtig is. Het wordt veelal gemaakt in Noorwegen en Zweden. Hier wordt snus ook het beste gebruikt. Je rookt snus niet, waardoor het niet de gevaarlijke effecten van roken heeft. Snus doe je onder je bovenlip. Dan wordt de nicotine via het slijmvlies door je lichaam opgenomen. Dit duurt meestal een paar minuten, maar kan ook meerdere uren duren.

Snus wordt dus gebruikt om nicotine binnen te krijgen op een andere manier dan roken. Snus bewaar je op een koude plek zoals de koelkast of vriezer, anders blijft het product niet lang houdbaar.

Productsamenstelling van snus

Wat is snus? Snus is gemaakt van een bepaald soort tabak. Het heeft een poedervorm en is vochtig, waardoor het makkelijk onder je bovenlip blijft zitten. In snus zit gestoomd tabak. Dit gestoomde tabak is eerst gestoomd, toen vermalen met zout, bepaalde aroma’s en natriumcarbonaat en vervolgens in de verpakking of in zakjes gestopt. Er zijn namelijk twee hoofdvormen van snus. De ene vorm is een poeder dat men los onder de lip doet en de andere vorm is in zakjes van dezelfde porties gestopt. In de zakjes zit ook minder vocht en deze kun je hierdoor langer gebruiken onder je lip.

Gebruiken van snus

Snus gebruik je dus onder je bovenlip. Je stopt los poeder of een portiezakje onder je lip en na een paar minuten zal de nicotine via het slijmvlies in je lichaam terechtkomen. Afhankelijk van welke snus en in welke vorm je het gebruikt zal je het langer kunnen blijven gebruiken. Zo is de snus in de zakjes minder vochtig en kan dit dus langer onder de bovenlip worden gehouden. Snus in losse poedervorm zal sneller opgaan in je mond en het speeksel. Hierdoor doe je hier minder lang mee.

Regels rondom snus

Sinds 1992 is snus verboden in de Europese Unie. Alleen in Zweden kun je nog legaal snus maken, verkopen, kopen en gebruiken. Snus is namelijk vrijwel net zo schadelijk voor je als roken. Snus zorgt nog steeds voor een te hoog nicotinegehalte en kan schaden aan je mond en maag aanbrengen. Ook is het kankerverwekkend. Door het hoge verslavingsgehalte en de schade die snus kan doen aan het lichaam is het al zo lang verboden. Tegenwoordig is er aan andere versie, Nicopods, te koop die legaal en minder schadelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *