Gezondheid

Mijn vader of moeder is overleden, hoe ga ik daarmee om?

emdr

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat het normaal is om te rouwen en om emoties te ervaren na het overlijden van een geliefde, zoals je vader. Rouwen is een natuurlijk proces en hoort bij het verlies en de pijn die je voelt. Het is essentieel om jezelf de tijd en ruimte te geven om te rouwen en je emoties te uiten op een manier die voor jou comfortabel is.

Zoek steun bij anderen

Het kan erg waardevol zijn om steun te zoeken bij mensen die je vertrouwt en die begrijpen wat je doormaakt. Dit kunnen familieleden, vrienden of zelfs professionele hulpverleners zijn. Praat met hen over je gevoelens en gedachten, deel herinneringen aan je vader, en vraag om praktische ondersteuning als je deze nodig hebt. Samen sta je sterker en je kunt elkaar op deze manier helpen tijdens het rouwproces.

Geef jezelf de ruimte om te rouwen

Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om op jouw eigen manier te rouwen. Dit kan betekenen dat je soms behoefte hebt aan rust, tijd om alleen te zijn of juist sociaal contact. Er is geen “juiste” manier om te rouwen, dus luister naar je gevoel en neem de tijd die je nodig hebt. Dit geldt ook voor het aanpassen van je dagelijkse routine en verplichtingen. Het is begrijpelijk dat je tijd nodig hebt om te herstellen en te wennen aan het leven zonder je vader.

Zorg voor jezelf

In tijden van rouw is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als emotioneel. Eet gezond, blijf actief en probeer voldoende slaap te krijgen. Doe activiteiten die je ontspannen en afleiden van je verdriet, zoals sporten, wandelen, lezen of naar muziek luisteren. Probeer ook je emoties te uiten op een manier die bij jou past. Dit kan variëren van huilen tot schrijven in een dagboek of creatieve bezigheden die je helpen je gevoelens te uiten.

Ondersteuning van een EMDR therapeut

Soms kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen bij het rouwproces. Een (EMDR) therapeut kan je begeleiden en ondersteunen bij het omgaan met je verlies. Ze kan online emdr therapie je helpen omgaan met de verschillende emoties die je ervaart en krijg je specifieke tools en technieken aangereikt om met je rouw om te gaan.

Je kunt je verdrietig, boos en eenzaam voelen, misschien zelfs geïsoleerd. Slapen en eten kunnen moeilijk worden, en somberheid of depressie kunnen hun tol eisen.

Daarnaast zullen gevoelens van onzekerheid en incompleetheid waarschijnlijk de kop opsteken na het verlies van je vader. EMDR Meppel kan helpen om met deze uitdagingen om te gaan. 

Tijdens een EMDR-sessie word je gevraagd om terug te denken aan het trauma terwijl je de oogbewegingen van de therapeut volgt. Dit heeft de kracht om emoties en gedachten rondom het trauma te verminderen en te verwerken op een gezonde manier.

Niet alleen dat, EMDR kan ook jouw zelfvertrouwen en copingvaardigheden versterken. Het kan stress- en angstsymptomen verminderen en zelfs jouw slaappatroon verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *