Gezondheid

Last van een ongezonde verslaving? Zo kom je er van af

Veel mensen in Nederland hebben last van een ongezonde verslaving. Dit kan een enorme impact hebben op de lichamelijke en mentale gezondheid. De meeste personen met een verslaving zijn verslaafd aan roken. Maar ook alcohol en drugsverslaving is een groot maatschappelijk probleem in Nederland.

Bekende verslavingen op een rijtje

Er zijn veel verschillende soorten verslavingen. De meest bekende soorten verslavingen zijn roken, drugs, alcohol en gokken. Maar ook overmatig medicijngebruik en gamen kunnen een verslaving zijn.

Bekende verslavingen zijn:

 • Rookverslaving
 • Alcoholverslaving
 • Medicijnverslaving
 • Eetverslaving
 • Drugsverslaving
 • Gokverslaving
 • Seksverslaving
 • Pornoverslaving
 • Gameverslaving

Hoe kom je van je verslaving af?

Het is extreem moeilijk om van je verslaving af te komen. De beste oplossing

is dat je behandeld wordt door de juiste afkickkliniek. Voor veel mensen is het heel moeilijk om deze stap te nemen omdat ze zich namelijk schamen voor hun verslaving. Natuurlijk is dit begrijpelijk, maar zolang iemand niet wilt of durft aan te geven dat hij of zij kampt met een verslaving, is de kans veel groter dat de persoon nog dieper in de problemen komt. Zodra je bent aangemeld bij een afkickkliniek neemt een specialist contact met je op. Samen ga je kijken naar je verslaving en de problemen die daardoor zijn ontstaan. De specialist gaat een plan opstellen zodat je uiteindelijk van je verslaving en problemen af kan komen. Dit betekent niet in dat je altijd verplicht wordt opgenomen in een afkickkliniek.

Enkele tips om van je verslaving af te komen:

 • Neem zo snel mogelijk contact op met een afkickkliniek. Een afkickkliniek is gespecialiseerd in verschillende soorten verslavingen. Ze hebben ook de ervaring en de juiste methodes om van je verslaving af te komen.
 • Vermijd verkeerde personen en/of vrienden. Als jij in aanraking komt met personen of vrienden die drugs of alcohol gebruiken, is de kans veel kleiner dat je stopt met gebruiken. De aanleiding is te groot en niet onder controle te houden.
 • Neem geen geld mee. Neem geen geld mee naar buiten of naar het werk. Hierdoor kan je geen geld uitgeven aan drugs, alcohol of medicijnen. Ook kun je geen geld in een speelautomaat gooien mocht je een gokverslaving hebben.

Een afkickkliniek bij jouw in de omgeving

Er is altijd wel een afkickkliniek bij jouw in de omgeving waar jij terecht kan met je verslaving. Er zijn altijd specialisten aanwezig waar jij terecht kan. Vaak zijn deze specialisten in het verleden zelf ook verslaafd geweest of zijn er mensen in hun omgeving verslaafd geweest. Hierdoor hebben ze de ervaring opgebouwd en willen zij andere mensen helpen om van hun verslavingen af te komen. Er zijn tientallen verschillende afkickklinieken in Nederland gevestigd. Een van de bekendste is een kliniek in Breda. Er zijn ook afkickklinieken die zich richten op een soort verslaving. Zo zijn er drugsverslaving klinieken die zich richten op mensen die verslaafd zijn aan cocaïne, GHB, cannabis of heroïne. Dit doen ze omdat zij de juiste ervaring en beste methodes hebben om een persoon te helpen van een drugsverslaving af te komen. Deze methodes zouden nooit werken voor iemand die te kampen heeft met een rookverslaving of een gokverslaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *