Gezondheid Tips Vrouwen

Het is bewezen: motorrijden heeft voordelen voor de mentale gezondheid!

motorrijden heeft voordelen voor de mentale gezondheid!

Iedere motorliefhebber zal beamen dat motorrijden heerlijk is. Een motor is geen vervoersmiddel. Het is een hobby. Een manier om heerlijk te kunnen ontspannen, je hoofd leeg te maken en vervolgens weer met volle moed en hernieuwde energie verder te gaan. Nu tijdens de coronacrisis is het nog nooit zó belangrijk geweest om je gelukkig te voelen. De mentale gezondheid van vrijwel iedereen heeft een harde klap gekregen. Met weinig entertainment, minder contact met familie en vrienden en onzekerheid over de gezondheid en het werk is dit een tijd om niet gelukkig van te worden. Wat doe je dan om eventjes van alle negatieve gevoelens af te stappen?

Je raadt het natuurlijk al: stap op jouw caferacer! Het is namelijk bewezen dat motorrijden heel veel voordelen heeft voor de mentale gezondheid. In dit artikel leggen we uit waarom!

Verschil tussen de auto en de motorfiets

Voor mensen die nog nooit op een motor hebben gereden is het moeilijk voor te stellen waar de liefde voor motorrijden precies vandaan komt. Sommige mensen beweren zelfs dat het niet uitmaakt of je op een motor of auto rijdt. Wie dit denkt kan het echter niet meer mis hebben. Het verschil tussen de auto en motor is namelijk enorm. Zo wordt een auto doorgaans enkel gebruikt om van A naar B te rijden. Er zijn maar heel weinig mensen die echt plezierritjes met de auto maken.

Dit terwijl je met de motor zelden zo snel mogelijk van A naar B probeer te komen. Het gaat hierbij niet om de bestemming, maar om de gehele rit. Motorrijders worden dan ook niet voor niets altijd zo enthousiast wanneer ze nieuwe gashendels van Caferacerwebshop kopen. Ze kunnen niet wachten om deze uit te proberen, het geluid te horen en de mooiste ritten samen te stellen. Ooit een automobilist vol enthousiasme zijn nieuwe gaspedaal zien bewonderen? De kans is klein. Autorijden is een automatisme geworden. Iets wat we voornamelijk handig vinden. Motorrijden is compleet anders.

Voordelen van motorrijden voor het brein

Knipperlichten aan en rijden maar! Zodra je op de motor stapt, merk je direct verschil in je hoofd. Je piekert minder, maar ziet dingen wel ineens een stuk scherper. Dit komt doordat je veel meer gefocust bent tijdens het motorrijden. Je gebruikt niet alleen de hersenen om te focussen op de veranderingen in het verkeer, maar ook om balans en coördinatie te houden. Dit betekent dat beide hersenhelften hard aan het werk zijn en dit is, volgens wetenschappers, goed voor de hersenfunctie en mentale gezondheid.

Buiten zijn

Als motorrijder profiteer je tevens simpelweg van het buiten zijn. Er zijn inmiddels al enorm veel onderzoeken gedaan naar wat de buitenlucht met een mens kan doen. Wanneer we teveel binnen verblijven kan dit voor een vitaminetekort zorgen, hogere bloeddruk geven en tevens het gehele immuunsysteem verzwakken. Zeker in tijden van corona is dit natuurlijk niet gewenst. Op de motor ben je continu buiten. Je voelt de wind, de zon en de regen. Allemaal invloeden die van essentieel belang zijn voor jouw fysieke- en mentale gezondheid.

White Noise


Ouders van jonge kinderen hebben vast wel eens van ‘White Noise’ genoemd. Dit wordt vaak genoemd als het geluid wat een rustgevende invloed heeft op baby’s en peuters. Dit wordt ook wel omschreven als een ‘ruisend’ geluid. Vergelijkbaar met het geluid van de stofzuiger. Dit geluid is vergelijkbaar met het geluid wat baby’s in de baarmoeder horen. Hierdoor werkt het rustgevend. En ook op latere leeftijd nog, zo blijkt.

Natuurlijk hoor je nog genoeg om je heen zodra je je helm opzet, maar veel geluiden worden tot iets afgezwakt. Hierdoor voelt het rijden op de motor heel vredig. Een db killer kopen kan hier nog eens aan bij dragen, want zo hoor je zelfs het geluid van de eigen motor bijna niet meer. Alleen maar de rust in je hoofd en het vredige geruis om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *