We worden vaak gewezen op het belang van regelmatig eten. Al van jongs af aan wordt geleerd om volgens de klok te eten. Ontbijten, lunchen, dineren en dan nog een aantal tussendoortjes. We zijn niet anders gewend. Toch gaat dit ook nog regelmatig bij een aantal mensen mis. Bijvoorbeeld omdat er door drukte maaltijden worden overgeslagen of omdat er op vreemde tijdstippen wordt gegeten. Maar maakt het echt uit of je om 7 uur ’s ochtends of pas om 12 uur ’s middags je eerste boterham naar binnen werkt? Simpelweg omdat je niet eerder aan supermarkt bestellen online toe was gekomen. Hoe belangrijk is regelmatig eten nu eigenlijk voor de gezondheid?
Nog onvoldoende bewijs
De afgelopen jaren zijn er al verschillende onderzoeken gedaan naar het gevolg van regelmatig of juist onregelmatig eten voor de gezondheid. Hoewel er wel degelijk duidelijke resultaten werden gevonden, zijn de onderzoeken nog te kleinschalig uitgevoerd om hier hard bewijs van te kunnen maken. Zo werd in één onderzoek een kleine groep van slechts 9 vrouwen gevolgd. Zij moesten gedurende twee weken 6 vaste eetmomenten per dag volgen. Na het verstrijken van deze weken mochten ze gedurende twee weken zelf bepalen hoeveel en wanneer ze aten. “Wat eten we vandaag makkelijk!” was de overheersende gedachte. Dit resulteerde gemiddeld in 3 tot 9 voedingsmomenten op onregelmatige tijdstippen.
Uit het bloed van de proefpersonen bleek dat de eerste twee weken een duidelijk positief effect had op de bloedsuikers en de hoogte van het cholesterolgehalte. Het onregelmatige voedingspatroon bereikte het tegenovergestelde effect. De eerste berichten zijn dan ook gunstig, maar er is nog onvoldoende hard bewijs.
Grootte van de maaltijden
In andere studies is er ook gekeken of de grootte van de maaltijden een belangrijke rol speelt. En de verdeling van de dagelijkse energiebehoefte over de dag. In Nederland zijn we het gewend om doorgaans ’s avonds warm te eten. Dit terwijl dit in veel andere landen juist in de middag wordt gedaan. Maar wat is nu beter? Een grotere lunch of een grotere avondmaaltijd?
Uit verschillende studies is voorzichtig naar voren gekomen dat eten bestellen en kiezen voor een grote maaltijd beter in de middag gedaan kan worden. Veel wetenschappers speculeren dat grotere maaltijden in de avondeten nuttigen kan leiden tot overgewicht. Dit komt omdat het lichaam dan weinig tijd heeft om het eten te verbranden en hierdoor alles direct opslaat. Wanneer voor food delivery amsterdam netherlands wordt gekozen in de middag en een flinke maaltijd wordt genuttigd, heb je nog genoeg tijd om dit voor een groot deel te verbranden.
Hoewel er wel aanwijzingen zijn voor het verband tussen overgewicht en grote maaltijden in de avond, zijn dit vooralsnog speculaties. Er zijn nog geen grootschalige onderzoeken naar verricht. Er zijn nog meer onderzoeken nodig om dit voorgoed vast te stellen.
Hoeveel eetmomenten zijn nodig?
Er zijn genoeg mensen die hooguit drie maaltijden per dag nuttigen. Dit lijkt misschien goed voor het gewicht, maar het tegendeel is waar. Het is niet voor niets dat mensen schrikken van de hoeveelheid eetmomenten wanneer ze een dieet starten. Het is voor de stofwisseling en het hongergevoel namelijk heel goed om regelmatig wat (kleins) te eten. Door voldoende tussendoortjes te eten, hou je je suikergehalte op peil en daardoor krijg je minder snel honger en blijf je energiek. Het Voedingscentrum adviseert momenteel om 3 hoofdmaaltijden te eten en maximaal 4 tussendoortjes te nemen. In de buurt enschede eten bestellen mag dan ook best, als je je maar aan het maximum tussendoortjes en de juiste balans van calorieën en vet houdt. Dit is niet alleen goed voor de algehele gezondheid, maar ook voor de sterkte van de tanden.