Tips

Toscane Italie – Grote kunststeden maar niet minder interessante kleine!

Turkije

Toscane Italie vind je niet alleen terug in reisbrochures en online vakantieplanners. Deze regio in het midden van Italië zie je ook met regelmaat in boeken over kunstgeschiedenis verschijnen. Want naast het grote Romeinse Rijk was Toscane de gangmaker van nog een gouden tijd, de renaissance. Deze tijd was er eentje van vergrotende handel en prachtige kunst en literatuur. Toscane Italie was na de middeleeuwen een van de meest invloedrijke gebieden van Europa. Vanuit hier werd het bankwezen geprofessionaliseerd. En met al het geld dat door handel en banken rondging, konden kunstenaars bekostigd worden. Die creëerden een kunstvorm die in bijna elk kunstmuseum ter wereld nu hangt. Ga je op reis naar Toscane en wil je je vakantie een goede dosis kunst en cultuur meegeven? Stop dan niet bij de bekende vier kunststeden maar dwaal ook eens even af naar een misschien minder bekend maar toch heel boeiend cultuur trio.

Het kwartet overbekende kunststeden van Toscane Italie

Niemand kan om Florence heen. Met de overdekte brug over de Arno. En natuurlijk de kathedraal die uit drie delen bestaat. Waarvan de koepel van de kerk nog het meest imponeert. Florence kan hectisch en druk zijn, ook in de grote musea. Maar het is de wachtrij meer dan waard. Want je gaat hier het werk ontmoeten van niemand minder dan Michelangelo, Donatello en Brunelleschi. En vele honderden andere grootmeesters. De tweede kunstmetropool is Siena en die doet veel middeleeuws aan met zijn smalle terras steegjes, z’n schelpvormige plein (Paleo Feest) en leuk rommelig stratenpatroon. Toch heeft hier ook de renaissance hoogtij gevierd. De Duomo laat dat zien maar ook andere spraakmakende gebouwen. Als derde staat Pisa op de renaissance kaart. In eerste instantie om de ‘scheve toren van Pisa’ maar vergeet de sublieme renaissance paleizen niet. Lucca is de nummer vier. Deze stad heeft haar kenmerkende muren patroon nog helemaal intact die een historisch centrum omvatten waar je meteen verliefd op wordt.

Toscane Italie: het onbekende Certaldo

Deze 12e-eeuwse heuvel kern mag dan onbekend zijn, een van haar borelingen is dat niet. Hier zag de dichter en schrijver Giovanni Boccaccio het levenslicht. De middeleeuwse vesting pronkt als nooit tevoren en ook het Palazzo Pretorio en kerken gevuld met kwaliteits muurschilderingen trekken de aandacht. Sommige zijn van de grote meester Benozzo Gozzoli.

Volterra, cultuur van voor de renaissance

Nog voordat de Romeinen een macht van betekenis waren, werd Italië bevolkt door de Etrusken. Zij vestigden zich ook in Volterra en het Museo Etrusco Guarnacci vertelt waarom. Bekijk ook eens het Romeinse theater en het Palazzo dei Priori. Fotogeniek.

Manhattan in Toscane

Maar dan wel een middeleeuws Manhattan. In San Gimignano rijzen nu nog 14 slanke en eng hoge woontorens boven de daken van het stadje uit; reclame van de adel. Wie het hoogst kon bouwen, was de baas. Een mooi stadje met ook enge zaken zoals het foltermuseum. San Gimignano was een machtsbasis in Toscane Italie tot de Zwarte Dood er toesloeg. Daarna werd het een vazal van Florence; de oude macht zou nimmer terugkeren.

27vakantiedagen.nl – Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *