Tips

Schoonheid van binnenuit dankzij een detox

detox

Steeds meer mensen volgen regelmatig een detox. Dit om hun gezondheid te verbeteren. Maar wist je dat een detox ook wonderen doet voor je huid? De huid is het grootste orgaan en staat dagelijks bloot aan lichaamsvreemde stoffen zoals luchtvervuiling, tabaksrook en cosmetica. Dit kan zorgen voor een droge en doffe huid. Met een detox kan je je huid de natuurlijke glans weer terug geven. In dit artikel bekijken we wat een detox is, wat de gezondheidsvoordelen zijn en hoe je het doet. 

Wat is een detox?

Een detox is niets meer dan het reinigen van je lichaam. Een detox concentreert zich vooral om de lever omdat in dit orgaan veel afvalstoffen opgeslagen worden en omdat dit orgaan belast is met de taak om de afvalstoffen uit te filteren en af te voeren.

De lever en de nieren zijn dagelijks druk met het afvoeren van afvalstoffen. Toch kunnen afvalstoffen zich in het lichaam gaan ophopen. Dit komt omdat de lever in onze moderne samenleving veel te voorduren heeft. Hierdoor kan het capaciteit tekort komen en kunnen afvalstoffen zich gaan ophopen. Ze kunnen in de lever opgeslagen worden of in het vetweefsel. Zaken die zoal beslag leggen op de levercapaciteit door verontreiniging van het lichaam:

  • Cosmetica
  • Luchtvervuiling
  • Schoonmaakmiddelen
  • E-nummers en andere lichaamsvreemde stoffen in voeding
  • Tabaksrook
  • Alcohol
  • Het eten van teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten
  • Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
  • Hormonen en medicijnen in het vlees van dieren uit de veeteelt
  • Medicijnen

Door de verontreiniging van het lichaam merken we in eerste instantie niet direct iets. Het begint met lichte klachten zoals vaker vermoeid en hoofdpijn. Als het lichaam niet gereinigd wordt dan kunnen dergelijke klachten steeds meer naar de voorgrond treden. Ook de huid heeft te lijden onder een lever die het lichaam onvoldoende schoon kan houden. De huid staat bloot aan luchtvervuiling, tabaksrook (al dan niet van anderen), schoonmaakmiddelen en zonnestraling. Het is belangrijk om dit grote orgaan in goede conditie te houden. Een huid die in goede conditie is zal stralen en elastisch zijn. Een ongezonde huid wordt dof en droog of juist heel vet. 

Gezondheidsvoordelen van een detox

Een detox heeft gezondheidsvoordelen. Het is daarom goed om een detox regelmatig te herhalen. Hoe vaak een detox nodig is, is voor iedere situatie verschillend. Sommige mensen kunnen volstaan met 1 maal per jaar een detox terwijl anderen wel 3 of 4 maal per jaar een detox nodig hebben. Het is maar net in hoeverre je blootgesteld wordt aan lichaamsvreemde stoffen en hoe gezond je eet. Eet je veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten dan zal je vaker een detox moeten volgen. Je lichaam geeft vaak vanzelf aan wanneer het weer tijd is voor een detox. Ben je vaker moe, krijg je spijsverteringsproblemen, heb je vaker hoofdpijn of wordt je huid doffer, dan zijn dit allemaal tekenen dat het weer tijd is voor een detox. 

Veel mensen met spijsverteringsproblemen zien deze problemen verdwijnen door een detox kuur te volgen. Een detox neemt bij veel mensen ook een opgeblazen gevoel weg. Het helpt ook bij vermoeidheidsklachten en allergieën. Een detox is ook een goede manier om inflammatie-gerelateerde klachten te verminderen en om af te vallen. 

Hoe doe je een detox?

Een detox kan op verschillende manieren gedaan worden. Belangrijkste is dat het lichaam een poosje ontzien wordt van lichaamsvreemde stoffen. Hierdoor komt er voor de lever capaciteit vrij om ‘achterstallig onderhoud’ te doen en zo de afvalstoffen af te gaan voeren. De beste manier om er voor te zorgen dat er geen lichaamsvreemde stoffen in het lichaam kunnen komen is door helemaal niets te eten. Het is dan ook gebruikelijk om een detox kuur te starten met een vastenperiode van 1 tot 3 dagen. Gedurende deze periode mag je alleen maar water of kruidenthee drinken en helemaal niets eten.

Aansluitend op deze vastenperiode krijg je een periode waarin je alleen maar groentesap en/of fruit smoothies drinkt. Daarnaast mag je nog water en kruidenthee drinken. Het eten van vast voedsel of voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong zijn uit den boze. Voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong bevatten vaak sporten van lichaamsvreemde stoffen zoals groeihormonen, antibiotica of medicijnen.

De periode waarin je alleen nog maar sappen drink is maximaal 14 dagen en het is gebruikelijk om dit minimaal 3 dagen te doen. Er zijn speciale kruidenthee melanges te koop die de nieren stimuleren. Zo zullen de nieren harder gaan werken en meer afvalstoffen gaan afvoeren. Je zult daardoor wat vaker naar het toilet moeten dan anders.

Tijdens een detox kuur is het belangrijk dat je uitsluitend gebruik maakt van groentesappen en fruitsmoothies die gemaakt zijn van biologische groente en fruit. Op de gewone groente en fruit kunnen bestrijdingsmiddelen zitten wat een belasting op de lever zou vormen.

Een detox kuur sluit je af met een periode waarin je weer langzaam vast voedsel gaat introduceren. Je begint met het eten van rauwkost en fruit. De volgende fase is dat je andere plantaardige voedingsmiddelen gaat introduceren zoals noten, zaden, pitten en volkoren granen. Hierna kan je weer koolhydraatrijk eten gaan introduceren zoals volkoren brood, aardappelen en rijst. Als laatste ga je voedingsmiddelen introduceren die een dierlijke oorsprong hebben zoals zuivel, kaas, eieren, vlees en vis. Hoe langer je na je detox kuur gezond blijft eten hoe langer je (huid) profijt heeft van de kuur.

Wil je graag starten met het volgen van een detox maar weet je nog niet goed hoe? Start dan met het lezen van dit artikel. Hierin staat precies beschreven hoe je een sapkuur kunt gaan volgen en wat je er allemaal voor in huis moet halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *