Gezondheid

Tips voor een gezond voedingspatroon voor ouderen

Tips voor een gezond voedingspatroon voor ouderen

Als je ouder wordt veranderen er veel dingen. Zo heb je meer kans op fysieke klachten, ben je sneller moe en kan je vergeetachtig worden. Bij het ouder worden moeten er ook aanpassingen worden gedaan qua voeding. Door een gezond voedingspatroon verklein je niet alleen de kans op mentale en fysieke klachten, maar kan je je ook energieker voelen. Wat is dan een gezond voedingspatroon voor ouderen? Dat lees je in dit artikel.

Eet iets minder

Doordat je ouder wordt neemt je spiermassa af. Je spiermassa verbruikt veel energie, oftewel calorieën. Calorieën krijg je binnen via voeding en drinken. Als je minder spiermassa hebt, moet je dus minder eten. Daarnaast bewegen ouderen gemiddeld ook minder. Hierdoor wordt de behoefte aan energie nog minder. Of dit voor jou geldt hangt van jouw persoonlijke situatie af. Als je bijvoorbeeld nog veel sport en krachttraining beoefent kan het zijn dat je behoefte aan calorieën hetzelfde blijft. Je kunt namelijk zelfs nog op oudere leeftijd spiermassa opbouwen. Dit heeft bovendien veel voordelen, zoals dat je hierdoor de kans op botbreuken verminderd. Hoe weet je of je niet te veel of te weinig eet? Dat weet je door jezelf regelmatig te wegen. Als je afvalt eet je te weinig en als je aankomt eet je te veel.

Voldoende eiwitten

Doordat je spiermassa afbreekt als je ouder bent, heb je meer eiwitten nodig. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen kan je de snelheid van de afbraak van je spiermassa verlagen. Daarnaast is je eiwitbehoefte verhoogd als je aan krachttraining doet. Eiwitten zitten onder andere in vlees, vis, eieren, zuivel, noten en peulvruchten. Je kunt bijvoorbeeld meer eiwitten binnen krijgen door in de ochtend een bakje kwark te eten of in de avond. Kies tevens zoveel mogelijk voor eiwitrijk beleg, zoals pindakaas, kaas, eieren of humus.

Soort dranken

Ouderen hebben sneller de kans om uitgedroogd te raken. Daarom is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Een van de veelvoorkomende aandoeningen bij ouderen is verlies van het smaak- en reukvermogen. Sommige ouderen krijgen zelfs een afkeer voor bepaalde soorten voeding of dranken. Een deel van deze ouderen vinden opeens het normale kraanwater erg hard aanvoelen. Als je hier last van hebt kan je een waterontharder gebruiken. Hierdoor wordt het water zachter. Met een watercooler kan het water nog beter smaken door de koele smaak.

De kans op hart- en vaatziekten is ook verhoogd als je ouder bent. Door minder vet te eten kun je die kans verkleinen. Dit doe je onder andere door zoveel mogelijk onbewerkt en wit vlees te eten. Bewerkt en rood vlees moet je zoveel mogelijk vermijden. Vet zit ook in kant- en klare producten, zoals koekjes en gebak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.