Tips

Hoe schitter je als vanouds?

Hoe kun je je gouden ketting laten glimmen alsof je hem net uit de winkel hebt gehaald? Je kunt het ten eerste schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel. Of als je erg twijfelt kun je het brengen naar de juwelier of naar een goudsmit voor een oppoetsbeurt of je laat het polijsten.

Wanneer je dat té duur vindt voor je gouden ketting dan kom je ook een eind met gewone huis-, tuin- en keukenmiddelen. Het meest simpele is een kom met lauw water en afwasmiddel waarin je de ketting onderdompelt. Het schoonmaken doe je vervolgens met een tandenborstel die fijne haren heeft.

Lauw water

Hierna spoel je het af met lauw water en maak het zachtjes wrijvend droog met een doek die niet pluizig is. Je kunt het dan het best een uur of wat laten drogen. Andere middelen zoals azijn, soda en citroen zijn ook mogelijk, maar ze zijn basisch en daardoor iets agressiever in schoonmaak. Het zal niet zo snel effect hebben op een 14 karaat gouden ketting, maar zilver kan er zeker door aangetast worden.

Het polijsten van je sieraad doe je het liefst met een zilver of goud poetsdoek. Denk er echter wel aan dat deze doeken nooit gewassen mogen worden. Als de doek vies is dan moet deze simpelweg worden vervangen.

Als je parels gaat schoonmaken vergeet dan niet hoe kwetsbaar ze zijn voor beschadigingen. Gebruik dan ook geen producten waar alcohol in verwerkt is. Neem een zachte en vochtige doek en gebruik alleen water en geen schoonmaakmiddel.

Edelstenen reinigen

De meeste edelstenen daarentegen kunnen wel weer gereinigd worden met een lauwe zeepsop. Gebruik ook hier een zachte tandenborstel en droog ze af met een zachte doek. Er zijn ook kwetsbare edelstenen zoals Amethist of Opaal. Deze mogen alleen met water gereinigd worden. Er zijn ook een aantal uitzonderingen zoals Topaas en Turkoois die zonder water schoongemaakt dienen te worden. Zoek van te voren dus uit wat de beste schoonmaak manier voor je edelstenen is.

Een diamant kan altijd met een sopje worden gereinigd. Doe dit niet vaker dan één keer per maand. Wees ook hier voorzichtig met een zachte tandenborstel en droog het met een zachte doek.

Om je sieraden mooi te houden valt het af te raden om ze onder de douche te dragen, evenmin als onder het sporten en wanneer je slaapt. Verder is het niet raadzaam om sieraden in contact te laten komen met lotion of olie. Ook chloor en zout kunnen voor beschadiging zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *