Bij het kopen van mooi servies kun je kiezen uit diverse materialen. Toch blijft keramiek, aardewerk en porselein nog altijd enorm populair, wat het eigenlijk al tijden is. Desondanks heerst er nog wel wat onduidelijkheid over deze materialen, veel mensen verwarren ze namelijk met elkaar. Na het lezen van dit artikel zal dit jou niet gebeuren, we leggen namelijk precies uit wat keramiek, aardewerk en porselein is en wat de verschillen tussen deze materialen zijn!
Wat is keramiek?
Wil je mooi servies kopen? Je kunt dan dus onder meer kiezen voor keramiek, wat een brede verzamelterm is voor diverse soorten gebakken aarde of klei. Keramiek zegt dus eigenlijk helemaal niets over het materiaal, maar ook weinig over de eigenschappen van het servies dat je op het oog hebt. Bij keramiek kun je drie groepen onderscheiden: porselein, aardewerk en stoneware, ook wel steengoed genoemd in het Nederlands. Ze worden allemaal gebakken en gecreëerd met water en klei, al zitten er toch wel degelijk verschillen in. Hieronder lees je hier meer over!
Wat is porselein?
Porselein wordt bij zeer hoge temperaturen afgebakken, namelijk tussen de 1300 en 1500 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat dit servies erg duurzaam en stevig is. Porselein is daarnaast lichter van gewicht dan aardewerk, maar alsnog zal het minder snel breken. Bij porselein kun je kiezen voor diverse varianten, zoals bijvoorbeeld Siloxi porselein. Dit is een hoogwaardig materiaal dat extra dun, licht en duurzaam is.
Wat is aardewerk?
In tegenstelling tot porselein wordt aardewerk juist afgebakken op een lagere temperatuur, denk aan 800 tot en met 1150 graden Celsius. Onder meer hierdoor heeft het servies vaak een grillige look. Het is bovendien breekbaarder en zwaarder dan porselein. Heb je een grote schaal op het oog die een robuust uiterlijk heeft? Je kunt er dan van uit gaan dat dit gemaakt is van aardewerk.
Wat is stoneware?
Over het algemeen wordt alleen maar gesproken van keramiek, aardewerk en porselein, maar toch komt steengoed ook veel voor. Dit materiaal is net wat sterker dan normaal aardewerk, het wordt dan ook op een hogere temperatuur afgebakken, namelijk circa 1200 graden Celsius. Stoneware wordt bovendien gemaakt van klein met een fijne korrel.
Tegenwoordig is het zo goed als onmogelijk om het verschil tussen onder meer porselein en aardewerk te onderscheiden met het blote oog, net als wanneer je badtextiel van verschillende stoffen bekijkt. Het glazuur speelt bij het uiterlijk van het servies namelijk een grote rol. Dit bepaalt de look van bijvoorbeeld het bord, maar het laagje zorgt ook voor bescherming.