Een seksueel overdraagbare aandoening komt over het algemeen door onveilig seksueel contact. Sommige SOA’s, zoals herpes, kunnen ook komen door drinken uit een glas van iemand die besmet is met het herpesvirus. Dit komt minder voor, maar kan wel. De meest voorkomende SOA in Nederland is Chlamydia. Deze SOA verspreidt zich door onveilige seks. Dit zijn alle vormen van seksueel contact waar geen condoom of beflapje bij betrokken is.
Risicogroepen: meer kans op een SOA
Bij sommige groepen mensen komen SOA’s vaker voor dan bij anderen. Dit worden risicogroepen genoemd. Risicogroepen voor SOA’s zijn:
- Jongeren, onder de 25 jaar;
- Mensen die 3 of meer verschillende seksuele partners hebben gehad in het afgelopen half jaar;
- Mannen die (ook) seks hebben met mannen;
- Sekswerkers (mensen in de prostitutie) en hun klanten;
- Mensen die uit Suriname, de Nederlandse Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Azië of Oost-Europa komen. Hier komen SOA’s veel voor en dit brengt meer risico met zich mee;
- Mensen die ouders hebben uit een van de gebieden hierboven genoemd;
- Mensen die seks hebben met iemand uit een van de groepen hierboven;
- Mensen die al een SOA hebben of hebben gehad.
Behoor je tot een of meer van deze groepen? Dan betekent dat niet dat je een SOA krijgt of hebt! Het betekent alleen dat de kans groter is een SOA op te lopen. Het is dus goed om extra alert te zijn.
Wanneer moet ik me testen en hoe?
Het testen op SOA’s is altijd goed als je twijfelt en zeker als je klachten ontwikkelt. Klachten kunnen onder anderen jeuk, uitslag, plekjes of uitscheiding aan penis of vagina zijn. De meeste SOA’s zijn pas na 3 weken aan te tonen met een test. Heb je klachten? Test dan altijd meteen.
Een test kun je doen bij de huisarts, de GGD of door middel van een zelftest. De laatste vorm van testen is net zo betrouwbaar als de eerste twee. Het voordeel van de zelftest ten opzichte van de huisarts of de GGD is dat je deze test in alle anonimiteit, volledig betrouwbaar, thuis kunt doen. Door een monster af te nemen, (urine of een uitstrijkje), en dit op te sturen naar het laboratorium krijg je binnen 2 dagen te weten of je een SOA hebt en wat je eventueel moet doen. Heb je een SOA? Dan is dit vaak met een antibioticakuur goed op te lossen.